Minden terhes nőnek figyelnie kell az Omega-3 bevitelre

A terhesség különleges időszak a nők számára, mivel a testük felkészül arra, hogy benne egy magzat növekedjen, majd világra is hozza a gyermeket.

Minden egyes nőnek tudnia kellene, hogy az Omega-3 segít megelőzni a vetélést a halvaszületést, a szülés utáni depressziót. A Columbia Egyetem kutatói közzétettek egy tanulmányt a JCI Insight folyóiratban. Ebben a tanulmányban részletesen foglalkoznak az Omega-3 terhességre gyakorolt hatásával, amely segíthet a terhesség szövődményeinek megakadályozásában, a koraszülés, a halvaszületés, és a születés utáni csecsemőhalál elkerülésében egyaránt.

Ebben az életszakaszban az Omega-3 fogyasztásnak két fontos célja van: gondoskodjon a kismama és a magzat egészségéről. A kezdődő kis élet ilyenkor olyan fontos fejlődési szakaszokon megy keresztül, amelyek meghatározzák teljes földi létét. A várandósság pedig olyan mértékben veszi igénybe egy nő szervezetét, hogy egy normál kimenetelű terhességhez elengedhetetlen az olyan értékes tápanyagok pótlása, mint az Omega-3.

Tudatos fogyasztásával gondoskodhatunk gyermekünk szellemi és neurológiai épségéről. Ezen felül csillapíthatjuk a terhességi hangulatingadozásokat és csökkenthetjük a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Javasolt az átlag napi Omega-3 adagunk emelése a várandósság alatt.

Ezen szövődmények mögött nagyon sok esetben egy szájban található baktérium a felelős, a Fusobacterium nucleatum. A kutatók szerint a koraszülések kb. Harminc százalékáért ez a baktérium tehető felelőssé. Ez a baktérium a szájban nem okoz semmilyen problémát, de a test más területeire jutva komoly gondokat okozhat. Esetleg egy erősebb fogmosás alkalmával a fogíny vérezni kezd, ami egy lehetséges fertőzési gócpont a baktériumok számára. Ha ezek a baktériumok a véráramba kerülnek, könnyedén eljuthatnak a méhlepénybe is és vetélést vagy halvaszületést okozhatnak. A kutatók egereket tanulmányoztak annak meghatározására, hogy a koraszüléseket okozó baktériumok által kiváltott gyulladásos reakció hogyan előzhető meg. A tudósok megvizsgálták az Omega-3 étrend-kiegészítőket, mert ezeket széles körben használják az emberek gyulladáscsökkentőként a különböző szívbetegségek esetében. A kísérletek után azt találták, hogy az Omega-3 zsírsavak meggátolták a baktériumok elszaporodását és csökkentették a gyulladást a kísérletben vizsgált egerek esetében. Ez pedig azt eredményezte, hogy lecsökkent a koraszülések és vetélések száma az egereknél.

Minden terhes nőnek fokozottan kell figyelnie az Omega-3 bevitelre. Az Amerikai Terhességi Társaság szerint a leghatékonyabb Omega-3 a EPA és a DHA. A DHA támogatja a központi idegrendszert, a szemet és az agyat, ami különösen fontos a várandós nők születendő kisbabájuknak. Tanulmányok kimutatták, hogy a nagyobb mennyiségben bevitt DHA és EPA csökkentheti a terhesség alatti magas vérnyomás kockázatát, valamint növeli a baba születési súlyát is. Az Omega-3 zsírsavakat a test a szülés után is felhasználja, hiszen segíti az anyatej előállítását. A legtöbb terhes nő szervezetében óriási Omega-3 hiány lép fel, hiszen a várandósság kimeríti a test készleteit, ami a szülés után, a szoptatás alatt termelt tej minőségét befolyásolja. Egy anya teste alaphelyzetben szülés után is két életről gondoskodik. Az anyatejes táplálás pont ugyanúgy igénybe veszi a női testet, mint a várandósság. Míg az édesanyának regenerálódásra, gyermekének további fejlődésre van szüksége.

Fontos, hogy az anyatej elegendő tápanyagot tartalmazzon a csecsemő számára a megfelelő fejlődéshez. A látásfejlődést, a kognitív képességek kialakulását, a beszéd- és mozgásközpont fejlődését mind támogatja az Omega-3. Éppen ezért az esszenciális zsírsavak hiánya rendellenességeket okozhat a kicsiknél, a legjobb fejlesztő gyakorlatok mellett is. Eközben magának az anyukának is szüksége van Omega zsírsavakra. Regenerálódnia kell igénybevett szervezetének, küzdenie kell a terhességi depresszió ellen, meg kell fékeznie a szülés után fokozódó hajhullást, tejének pedig igazi kincsnek kell lennie gyermeke számára. Javasolt a terhesség alatt szedett mennyiség fenntartása a szoptatás ideje alatt vagy a szülést követő 6 hónapig. Az Omega-3 tehát abban nyújthat segítséget, hogy természetes módszerekkel segít megakadályozni a vetélést, a koraszülést, additív védelmet nyújthat a fertőzésekkel szemben, segít a baba táplálásában.

Természetes Omega-3 forrás lehet a lazac, a hering, a szardínia, a dió, a mogyoró, a mandula, az avokádó is.
Meghatározó lehet még a kiegyensúlyozott étrend összeállításában az alfa-linolénsav (ALA), mely szintén
omega-3 zsírsav, de főként növényi eredetű táplálékokkal juttatható be a szervezetbe, például lenmaggal és diófélékkel. Magyarként ilyen élelmiszereket általában ritkán fogyasztunk, de van lehetőségünk megbízható
minőségű étrend-kiegészítő olajok szedésére, elsősorban EPA- és DHA-tartalommal.

A legbiztosabb és kiszámíthatóbb megoldást a halolaj (omega-3) táplálék-kiegészítők jelenthetik, mert azok segítségével állandó mennyiséget biztosíthatunk a szervezet számára anélkül, hogy minden nap halat fogyasztanánk, ami Magyarországon szinte lehetetlen. A mai világunkban a halak tenyésztett, mesterségesen táplált körülmények között élnek, ami nagymértékben lerontja az EPA és DHA minőségét, ami az Omega-3 legfőbb hatóanyagai. Az igazán jó minőségű halak az északi hidegvized tengerekben vadon élnek. Az ezekből kivont hatóanyagokat tisztítás után vitaminokkal, olivábóh kivont polifenollal javítják fel a jobb hatásosabb felszívódás érdekében.

Ezeket olvastad már?

Bélfóra- Mi ez? Mire való és hogyan lehet pótolni?

Bélfóra- Mi ez? Mire való és hogyan lehet pótolni? Testtömegünk 1-3%-át baktériumok adják. Vastagbelünkben rengeteg baktérium hemzseg, több, mint ahány ember él a Földön. Ha…

Minden terhes nőnek figyelnie kell az Omega-3 bevitelre

Minden terhes nőnek figyelnie kell az Omega-3 bevitelre A terhesség különleges időszak a nők számára, mivel a testük felkészül arra, hogy benne egy magzat növekedjen,…