EPA és DHA

Mi a DHA?

A DHA az a leghosszabb zsírsav 22 szénnel és hat kettős kötéssel, és az Omega-3 osztályba tartozik. Hosszú szénláncú zsírsavainak köszönhetően a DHA a legkiszolgáltatottabb zsírsav, amely a szabad gyökök oxidációja miatt pusztulásnak és károsodásnak van kitéve. Ez az oka annak, hogy a halolajok és más DHA- ban gazdag források nagyon rövid eltarthatósági idővel rendelkeznek. Azoknál az embertársainknál, akik nem fogyasztanak húst és tojást, a szervezetükben alacsony a DHA-tartalma. Ezért a legtöbb vegetáriánus számára a növényi eredetű omega-3 források állnak rendelkezésre a megfelelő DHA mennyiségének pótlására. A

A DHA-hiányban szenvedőknél az agy és a látás fejlődése nem kielégítő, látáskárosodás, látás- elmosódás, rendellenes elektroretinogram, károsodott tanulási képességek, ujjak, kézujjak és lábak zsibbadása és neurológiai rendellenességek. Ezek a neurológiai rendellenességek magukban foglalhatják a depressziót, az Alzheimer-kórt, az emlékezetkiesést stb. Valamint bizonyos viselkedési rendellenességeket, beleértve a függőségeket, az alkoholizmust, az erőszakot, az agressziót stb.

A DHA az alapvető jellemzőiben is eltér az EPA-tól. A DHA 22 szénláncból áll, amely 6 kettős kötést tartalmaz. Másrészről az EPA öt kettős kötést tartalmaz. Ez az, ami kevésbé teszi lehetővé az emberi testbeni felszívódását. Az EPA és a DHA egyaránt fontos szerepet tölt be a táplálkozásunkban. Ezen zsírsavak bármelyikének hiánya súlyos állapotokat, például szívbetegséget vagy idegrendszeri zavarokat okozhat

Mi az EPA?

Az EPA többszörösen telítetlen zsírsavlánca tartalmaz 20 szén és öt kettős kötést. Ez a lánc rövidebb, mint a DHA zsírsavlánca. A DHA-hoz hasonlóan az EPA-t is főleg halolajból és más tengeri eredetű forrásokból nyerik. A halak azonban nem termelnek EPA-t, hanem algafajok fogyasztásával jutnak EPA-hoz. A halolajon kívül az emberek kereskedelemben kapható mikroalgákon keresztül is beszerezhetnek EPA-t. Bizonyos vizsgálatok bebizonyították, hogy az EPA hatékonyan alkalmazható a depresszió kezelésében, képes javítani a mentális állapotokat.

Az EPA egy nagyon fontos zsírsav. Bár fontos szerepet játszik az emberi agyban is, fontos szerepe van a hormon és az immunrendszer esetében. Az EPA szabályozói szerepet játszik. Ők egy fontos hormonhoz hasonló kémiai anyag előfutárai, amelyeket a szervezetben az eikozanoidoknak neveznek. Az EPA hiánya számos olyan körülményhez vezethet, mint a bőr szárazsága vagy a depresszió.

EPA és DHA: mi a különbség?

Az EPA és a DHA közötti különbség e kettő zsírsavláncának hosszából fakad. Eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA) két jól ismert hosszú láncú többszörösen telítetlen zsírsavak az Omega-3 családhoz tartoznak. Ezek a zsírsavak nem állíthatók elő az emberi szervezetben, ezért külső forrásból kell származniuk. Azonban a DHA és EPA szerepe a szervezetben nagyon különbözőek egymástól. Mind az EPA, mind a DHA zsírsavhiány általában megfigyelhető az emberek körében, összehasonlítva más zsírsavhiányokkal. Az EPA-t és a DHA-t egészséges emberi test képes normális körülmények között, LNA jelenlétében előállítani, de a termelési sebesség nagyon lassú. Mivel az EPA és a DHA termelése a szervezetben nem hatékony, az embereknek étrendjükön keresztül meg kell szerezniük ezeket az esszenciális zsírsavakat.

Az EPA és a DHA nagyon fontos az agy és a szem fejlődése szempontjából az embrionális és a gyermekkori fejlődés során. Ezek a zsírsavak szükségesek az immunrendszer, a légzőszervi, a reproduktív és a keringési rendszer megfelelő működéséhez. Ezenkívül az EPA és a DHA fontos szerepet játszik az összes sejtfal strukturális komponenseként, valamint az alapvető szabályozó prosztaglandinok és más eikozanoidok prekurzoraiként. A természetben az EPA és a DHA általában együtt található. A DHA és az EPA fő forrása a halolaj, a tenger gyümölcsei, beleértve a rákokat, kagylókat, homárokat, osztrigákat, garnélarákokat és más rákokat.

Nézzük meg a különbségeket:

A DHA az omega-3 zsírsavak egyik legösszetettebb és előnyösebb tulajdonsága. Fontos szerepet játszik az agy és az idegrendszer fejlődésében. Különösen fontos a terhes nők esetében. A felnőtteknél fontos a felnőtt agy és az idegrendszer normális működése. A DHA szerepe a test struktúrájával és működésével kapcsolatos. Nagyon fontos része a sejtmembránoknak, és nagyon koncentrálódik az idegszövetekben – beleértve a szemeket és az agyat. A DHA nagy mennyiségben található a dióban, mogyoróban, avokádóban, zöldségekben és néhány mikroalgában.

Emellett olyan betegségek kezelésére is használják, mint a magas vérnyomás és a cukorbetegség. A DHA hiánya a sejtmembránokban, az ADHD vagy a mentális fejlődés hiányának formájában jelentkezik koraszülött gyermekeknél. A DHA könnyebben felszívódik az emberi testben. A DHA befolyásolja, szabályozza az emberi test működését, míg az EPA-nak több köze van a keringési rendszer szabályozásához.

Az EPA és a DHA felépítése

A DHA a hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen zsírsavak közül a leghosszabb, 22 szénnel és hat kettős kötéssel. Az EPA 20 szénatomot és öt kettős kötést tartalmaz.

A Omega-3 zsírsavlánc hossza

A DHA lánc hosszabb, mint az EPA.

Omega-3 Forrás

Lazac, hering, szardínia, tenger gyümölcsei, például rákok, kagylók, homárok, osztrigák, garnélák és más rákfélék. A vegetáriánusoknak dió, mogyoró, mandula, avokádó, algák

Fogyasztás

A DHA fogyasztásának növelése az EPA növekedését eredményezi. Az EPA-szint fogyasztásának növelése azonban nem növeli a szervezetben a DHA-szintet.

Sérülékenység

A DHA hosszú szénláncú zsírsavai miatt sebezhetőbb, mint az EPA. Emiatt a DHA-ban gazdag források nagyon rövid eltarthatósági idővel rendelkeznek.

Ezeket olvastad már?

Bélfóra- Mi ez? Mire való és hogyan lehet pótolni?

Bélfóra- Mi ez? Mire való és hogyan lehet pótolni? Testtömegünk 1-3%-át baktériumok adják. Vastagbelünkben rengeteg baktérium hemzseg, több, mint ahány ember él a Földön. Ha…

Minden terhes nőnek figyelnie kell az Omega-3 bevitelre

Minden terhes nőnek figyelnie kell az Omega-3 bevitelre A terhesség különleges időszak a nők számára, mivel a testük felkészül arra, hogy benne egy magzat növekedjen,…